Spørsmålene er mange og meningene desto fler. En rask titt innom hovedstadsavisenes bedritne forumer tar (som vanlig) livsgnisten fra deg og får deg til å benekte menneskeheten i sin helhet. Det finnes ikke håp.
Som om ikke det er nok melder (til alt overmål) Jens Pikenes seg på.

"Storbynatt" vil nok ikke bli stående som en bauta i Eia/Johansen-katalogen, uavhengig av den til tider massive kritikken programmet har møtt. Delvis fordi duoen er ansvarlige for tiår med legendariske figurer, parodier og sketsjer. Delvis fordi duoen får et langt større kritisk søkelys av media enn samtlige humor-kolleger. Mest av alt fordi "Storbynatt" avsluttes før det har fått etablert seg. Talkshow i dette formatet trenger årevis for å innarbeide seg, noe "Åpen Post" og "Senkveld" her i Norge er gode eksempler på.
Det viktigste her er kritikken. Eller mer presist; mengden kritikk.
Man må spørre seg hvorfor "Storbynatt" sin figur "Trym" vakte en såpass tidvis ensidig offentlig debatt og Eia's fokus på lokalnyheter plutselig var "mobbing". Hvorfor er ikke kulturredaktører og kommentatorer like interessert i å omtale Radioresepsjonens åpenbare hverdagsrasisme eller latterliggjøring av funksjonshemmede, TKFN's "mobbing" av narkomane og karakterdrap av diverse B og C-kjendiser (best eksemplifisert av Nils Arne Eggen "parodien")? Det er påfallende at kritikken er såpass verdi-basert og stort sett befinner seg politisk godt til venstre. Akersgata's (medregnet Klassekampen) trang til å "felle" Eia i etterkant av "Hjernevask" er kanskje ikke så vanskelig å forstå, tatt i betraktning de mange såre egoer og tær programmet genererte. Kritikken mot "Storbynatt" fremstår derfor som politisk motivert fremfor noe.
Spesielt når media i all hovedsak benytter diverse venstreorienterte referanser for å bedømme hva "morsomt" er. Kort oppsummert ser man at flertallet av de som har følt trang til å gå ut offentlig for å definere hva "morsomt" er går under kategorien "gamle raddisser". Artig da at Harald Eia kort tid etter (igjen) blir utropt til norges morsomste person. Jeg antar at utmerkelsen ikke kom som et resultat av omdiskuterte "Hjernevask"...
For å ikke gjøre dette innlegget alt for langt (og dermed uinteressant for den jevne blog-leser) vil jeg bare kort skrive litt rundt hva NRK driver med om dagen. For det kan man spørre seg om.
Først: Radioresepsjonen på TV.
Omsider har vi fått den perverterte versjonen av "Video killed the radio star" her til lands. De tre radiofjesene er utvilsomt artige i flokk og personlig har jeg humret ihvertfall 2 ganger av TV-versjonen. Problemet er formatet; det funker rett og slett mot sin hensikt og oppleves som overraskende langdrøyt til å vare skarve 30 minutter.
Personlig tror jeg at konseptet kunne funket på TV, men da filmet inne i radiostudioet og uten publikum. En slags low-cost humrefest i Dagsnytt-atten stil.
Erlend og Steinjo konseptet "Påpp og Råkk" fremstår for meg som et klassisk eksempel på hvordan det går når du jobber for hardt og lenge med et produkt. Stilisert og påkostet. En slags blodfattig luksus-versjon av Flight Of The Conchords der humoren ble borte på veien. Man kan spørre seg hvilket rompehull Erlend og Steinjo har massert for å få tilgang på såpass mange lisenskroner. Merkelig vurdering av NRK på mange områder, men selvfølgelig hyggelig for NRK3 at også de kan skilte med dyre kalkuner, ikke bare billige.
Et siste sleivspark til NRK for nedprioriteringen av banebrytende "Trygdekontoret". Har aldri vært noen fan av Turboneger, men må innrømme at jeg har fått alvorlig fot for Thomas Seltzer. Programmet hvor man tillater seg å debattere skyggesiden av samfunnet på en ironisk distansert og ofte ekstremt teffsikker måte er flyttet til radio. Bra at programmet består selvfølgelig, men trist at alle de som trenger å opplyses på snerr måte ikke lenger får Seltzer trøkt inn med skje. Behovet for denne type program er gigantisk i en ellers polert og skjønnsløs mediahverdag. All ære til Seltzer for å heve nivået på offentlig debatt -om bare NRK så verdien i konseptet og løftet blikket fra sin egne hårløse navel.
Folket vil ha navlelo.
